ЦСШ: МАРИНА ПЕТРОВИЋ И ЈАСМИНА ХАЛИЛИЋ УЧЕНИЦЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ПРЊАВОР, 15.ЈУНА   – Центар средњих школа /ЦСШ/ „Иво Андрић“ Прњавор уприличио је данас у Дому културе  свечану подјелу диплома за 185 матураната, а проглашени су и ученици генерације трећег и четвртог степена.

 Прехрамбени прерађивач Марина Петровић проглашена је за ученика генерације трећег степена. Она је рекла да је за школу вежу лијепе успомене и да није било тешко постићи одличан успјех, али и да не планира даље школовање јер се нада даће брзо пронаћи запослење с обзиром да је завршила једно од звања која су означена као дефицитарна у Републици Српској.

Јасмина Халилић једини „вуковац“ међу матурантима и ученик генерације за четврти степен која је стекла звање економског техничара захвалила се професорима што су препознали и вредновали њен труд и рад, као и на подстицају за учење, пренесеном знању и информацијама.

Директор школе Сузана Шврака каже да је ова образовна установа изњедрила још једну изузетну генерацију младих људи са широким спектром знања и напоменула да је њих 17 због изванредних резултата било ослобођено полагања завршног матурског испита.

Она је рекла да увелико трају припреме за наредну школску годину и да су у протекла два дана у првом року за ученике који су на крају основне школе остварили 60 и више бодова уписали 18 ученика.

„Највеће интересовање је за смјер царински техничар на који смо већ уписали десет ученика.Традиционално прилив већег броја ученика очекујемо тек у другом уписном термину од 20. до 22. јуна“ , појаснила је Шврака.

Уручењу диплома присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је матурантима сугерисао да у што већем броју наставе даље школовање и усавршавање јер се тиме истовремено повећавају капацитети и ресурси локалне заједнице.

„Данас је велики проблем недостатак радника због чега сам сигуран да ће већина њих успјети одмах пронаћи посао на подручју локалне заједнице“ , рекао је Томаш и указао да је сада теже пронаћи доброг радника који већ негдје не ради него добар посао.

Томаш је говорећи о дефицитарним занимањима, међу којима су месар и прехрамбени прерађивач који су заступљени у ЦСШ „Иво Андрић“ , истакао да се можда стиче први утисак да нису довољно интересантни и привлачни, али да су то занимања која сутра гарантују сигуран посао.

Он каже и да је важно уписну политику школе усмјеравати према потребама и захтјевима тржишта. 

Најновија генерација ЦСШ „Иво Андрић“ Прњавор има 23 економска техничара, 12 пословно -правних техничара, 17 трговачких техничара, 21 техничара рачунарства, 14пољопривредних техничара, 18 машинских техничара за компјутерско конструисање, 8 ауто – електричара, 10 електричара, 15 ауто – механичара, 9 бравара, 10 обрађивача метала резањем, 10 варилаца и 20 прехрамбених прерађивача.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ТОМАШ И МЛАДИ ОДБОРНИЦИ ГОВОРИЛИ О ПОЛИТИЧКИМ ИСКУСТВИМА
ПРЊАВОР, 23. МАЈА   - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш и одборници у Скупштини општине Милан Радуловић и Ђорђе Прерадовић данас су на форуму у организацији Омладинског центра Прњавор говорили о ...
Pročitaj
ПОБЈЕДА ЕКИПЕ ИЗ ПРЊАВОРА
ПРЊАВОР, 14. МАЈА   - Теквондо клуб /ТК/ „Прњавор“ освојио је прво мјесто на Теквондо првенству Републике Српске, чији је данас био домаћин.Друго мјесто припало је ТК „Фалкон“  Бијељина,  а треће ...
Pročitaj
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ СЕЛУ
ПРЊАВОР, 20. ЈУЛА   -  Чланови Православне радионице „Наша будућност“ која уназад три године дјелује при Храму у Великој Илови на Смедереву данас су почели са снимањем спота за пјесму коју ...
Pročitaj
УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИЛИ 14 ПОСЛОВНИХ  ИДЕЈА НА САЈМУ ПРЕДУЗЕЋА ЗА ВЈЕЖБУ
ПРЊАВОР, 29. АПРИЛА   - Ученици Центра средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор на данашњем Сајму предузећа за вјежбу у овој школи представили су се са 14 пословних идеја о оснивању и ...
Pročitaj
ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА
ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   - Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и ...
Pročitaj
ТОМАШ И МЛАДИ ОДБОРНИЦИ ГОВОРИЛИ О ПОЛИТИЧКИМ ИСКУСТВИМА
ПОБЈЕДА ЕКИПЕ ИЗ ПРЊАВОРА
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ
УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИЛИ 14 ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА НА САЈМУ
ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА
Show Buttons
Hide Buttons