ЦСШ: МАРИНА ПЕТРОВИЋ И ЈАСМИНА ХАЛИЛИЋ УЧЕНИЦЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ПРЊАВОР, 15.ЈУНА   – Центар средњих школа /ЦСШ/ „Иво Андрић“ Прњавор уприличио је данас у Дому културе  свечану подјелу диплома за 185 матураната, а проглашени су и ученици генерације трећег и четвртог степена.

 Прехрамбени прерађивач Марина Петровић проглашена је за ученика генерације трећег степена. Она је рекла да је за школу вежу лијепе успомене и да није било тешко постићи одличан успјех, али и да не планира даље школовање јер се нада даће брзо пронаћи запослење с обзиром да је завршила једно од звања која су означена као дефицитарна у Републици Српској.

Јасмина Халилић једини „вуковац“ међу матурантима и ученик генерације за четврти степен која је стекла звање економског техничара захвалила се професорима што су препознали и вредновали њен труд и рад, као и на подстицају за учење, пренесеном знању и информацијама.

Директор школе Сузана Шврака каже да је ова образовна установа изњедрила још једну изузетну генерацију младих људи са широким спектром знања и напоменула да је њих 17 због изванредних резултата било ослобођено полагања завршног матурског испита.

Она је рекла да увелико трају припреме за наредну школску годину и да су у протекла два дана у првом року за ученике који су на крају основне школе остварили 60 и више бодова уписали 18 ученика.

„Највеће интересовање је за смјер царински техничар на који смо већ уписали десет ученика.Традиционално прилив већег броја ученика очекујемо тек у другом уписном термину од 20. до 22. јуна“ , појаснила је Шврака.

Уручењу диплома присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је матурантима сугерисао да у што већем броју наставе даље школовање и усавршавање јер се тиме истовремено повећавају капацитети и ресурси локалне заједнице.

„Данас је велики проблем недостатак радника због чега сам сигуран да ће већина њих успјети одмах пронаћи посао на подручју локалне заједнице“ , рекао је Томаш и указао да је сада теже пронаћи доброг радника који већ негдје не ради него добар посао.

Томаш је говорећи о дефицитарним занимањима, међу којима су месар и прехрамбени прерађивач који су заступљени у ЦСШ „Иво Андрић“ , истакао да се можда стиче први утисак да нису довољно интересантни и привлачни, али да су то занимања која сутра гарантују сигуран посао.

Он каже и да је важно уписну политику школе усмјеравати према потребама и захтјевима тржишта. 

Најновија генерација ЦСШ „Иво Андрић“ Прњавор има 23 економска техничара, 12 пословно -правних техничара, 17 трговачких техничара, 21 техничара рачунарства, 14пољопривредних техничара, 18 машинских техничара за компјутерско конструисање, 8 ауто – електричара, 10 електричара, 15 ауто – механичара, 9 бравара, 10 обрађивача метала резањем, 10 варилаца и 20 прехрамбених прерађивача.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ОПШТИНА ДАРОВАЛА  71 БЕБУ СА ПО 500 КМ
ПРЊАВОР, 8. ЈУЛА  -  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш уприличио је данас пријем за 69 породица са подручја општине које су поднијеле захтјев за накнаду поводом рођења дјетета и за ...
Pročitaj
ОД ЛУТРИЈЕ СРПСКЕ НАПЛАЋЕНО СВИХ 1,2 МИЛИОНА КМ ДУГА
ПРЊАВОР, 11. ЈУЛА  - Општина Прњавор је наплатила цјелокупан износ потраживања од Лутрије Републике Српске од 1,2 милиона КМ, потврдио је на данашњој конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко ...
Pročitaj
ГИМНАЗИЈА – МАТУРАНТИМА 46. ГЕНЕРАЦИЈЕ УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ
ПРЊАВОР, 10. ЈУНА   - Уручењем диплома за 52 матуранта  прњаворска Гимназија данас је испратила 46. генерацију ученика.Директор Гимназије Дајана Остојић каже да су поносни на чињеницу да испраћају још једну ...
Pročitaj
МЕСАРИМА И ПРЕХРАМБЕНИМ ПРЕРАЂИВАЧИМА  СТИПЕНДИЈЕ И БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ
ПРЊАВОР, 13. ЈУНА   - У три средње школе у Прњавору у први разредшколске 2022./2023. године планиран је упис 272 ученика, а месар и прехрамбени прерађивач  су дефицитарна занимања за која ...
Pročitaj
ВЕЛИКИ ПЕТАК ДОКАЗ ИСУСОВЕ ЉУБАВИ ПРЕМА ЉУДИМА
ПРЊАВОР, 15. АПРИЛА  - Велики петак је доказ Исусове љубави према људима, а Ускрс позив да узвратимо  љубав према њему живећи како нас је поучио, рекао је  жупник цркве Светог ...
Pročitaj
ОПШТИНА ДАРОВАЛА 71 БЕБУ СА ПО 500
ОД ЛУТРИЈЕ СРПСКЕ НАПЛАЋЕНО СВИХ 1,2 МИЛИОНА КМ
ГИМНАЗИЈА – МАТУРАНТИМА 46. ГЕНЕРАЦИЈЕ УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ
МЕСАРИМА И ПРЕХРАМБЕНИМ ПРЕРАЂИВАЧИМА СТИПЕНДИЈЕ И БЕСПЛАТАН
ВЕЛИКИ ПЕТАК ДОКАЗ ИСУСОВЕ ЉУБАВИ ПРЕМА ЉУДИМА
Show Buttons
Hide Buttons