ЦСШ: МАРИНА ПЕТРОВИЋ И ЈАСМИНА ХАЛИЛИЋ УЧЕНИЦЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ПРЊАВОР, 15.ЈУНА   – Центар средњих школа /ЦСШ/ „Иво Андрић“ Прњавор уприличио је данас у Дому културе  свечану подјелу диплома за 185 матураната, а проглашени су и ученици генерације трећег и четвртог степена.

 Прехрамбени прерађивач Марина Петровић проглашена је за ученика генерације трећег степена. Она је рекла да је за школу вежу лијепе успомене и да није било тешко постићи одличан успјех, али и да не планира даље школовање јер се нада даће брзо пронаћи запослење с обзиром да је завршила једно од звања која су означена као дефицитарна у Републици Српској.

Јасмина Халилић једини „вуковац“ међу матурантима и ученик генерације за четврти степен која је стекла звање економског техничара захвалила се професорима што су препознали и вредновали њен труд и рад, као и на подстицају за учење, пренесеном знању и информацијама.

Директор школе Сузана Шврака каже да је ова образовна установа изњедрила још једну изузетну генерацију младих људи са широким спектром знања и напоменула да је њих 17 због изванредних резултата било ослобођено полагања завршног матурског испита.

Она је рекла да увелико трају припреме за наредну школску годину и да су у протекла два дана у првом року за ученике који су на крају основне школе остварили 60 и више бодова уписали 18 ученика.

„Највеће интересовање је за смјер царински техничар на који смо већ уписали десет ученика.Традиционално прилив већег броја ученика очекујемо тек у другом уписном термину од 20. до 22. јуна“ , појаснила је Шврака.

Уручењу диплома присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је матурантима сугерисао да у што већем броју наставе даље школовање и усавршавање јер се тиме истовремено повећавају капацитети и ресурси локалне заједнице.

„Данас је велики проблем недостатак радника због чега сам сигуран да ће већина њих успјети одмах пронаћи посао на подручју локалне заједнице“ , рекао је Томаш и указао да је сада теже пронаћи доброг радника који већ негдје не ради него добар посао.

Томаш је говорећи о дефицитарним занимањима, међу којима су месар и прехрамбени прерађивач који су заступљени у ЦСШ „Иво Андрић“ , истакао да се можда стиче први утисак да нису довољно интересантни и привлачни, али да су то занимања која сутра гарантују сигуран посао.

Он каже и да је важно уписну политику школе усмјеравати према потребама и захтјевима тржишта. 

Најновија генерација ЦСШ „Иво Андрић“ Прњавор има 23 економска техничара, 12 пословно -правних техничара, 17 трговачких техничара, 21 техничара рачунарства, 14пољопривредних техничара, 18 машинских техничара за компјутерско конструисање, 8 ауто – електричара, 10 електричара, 15 ауто – механичара, 9 бравара, 10 обрађивача метала резањем, 10 варилаца и 20 прехрамбених прерађивача.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
ПРЊАВОР, 9. МАЈА  - Општинска организација СУБНОР-а Прњавор обиљежила је Дан побједе над фашизмом полагањем вијенаца код спомен- биста четири народна хероја НОР-а са подручја општине Прњавор, спомен-обиљежја палим борцима ...
Pročitaj
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ И РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПЕТ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА
ПРЊАВОР, 21. АПРИЛА  - У Прњавору су  данас  потписани уговори са пет повратничких породица којима ће у току ове године у оквиру пројекта Саудијског фонда за развој по систему „кључ ...
Pročitaj
ДЕСЕТОРО ТЕКВОНДОИСТА ИЗ СРПСКЕ  ОД СУТРА НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ
ПРЊАВОР, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Десеторо теквондо бораца из Републике Српске учествоваће у саставу репрезентације БиХ на Европском теквондо првенству за јуниоре и сениоре које сутра почиње  у Поречу.Како је ...
Pročitaj
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ПРЊАВОР, 13. МАЈА  - Ученици и наставно особље Основне школе „Бранко Ћопић“ Прњавор низом креативних и забавних активности обиљежили  су Дан школе.Пригодан програм  у којем су учествовале све школске секције ...
Pročitaj
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ СЕЛУ
ПРЊАВОР, 20. ЈУЛА   -  Чланови Православне радионице „Наша будућност“ која уназад три године дјелује при Храму у Великој Илови на Смедереву данас су почели са снимањем спота за пјесму коју ...
Pročitaj
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ И РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПЕТ СТАМБЕНИХ
ДЕСЕТОРО ТЕКВОНДОИСТА ИЗ СРПСКЕ ОД СУТРА НА
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ
Show Buttons
Hide Buttons