ФАРМИ „ЈОКИЋ“ ИСПОРУЧЕНО 15 ЈУНИЦА ИЗ ЧЕШКЕ

ПРЊАВОР, 16. ЈУНА /СРНА/ –   Фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора данас је уручено 15 јуница поријеклом из Чешке, обезбјеђених путем Компензационог фонда Владе Републике Српске.

У овом пројекту учествују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, „Млијекопродукт“ из Козарске Дубице и фармери.

Младен Стојановић , начелник за сточарску производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске каже да се реализује први контигент испоруке јуница, а да би до септембра до када је рок реализације подстицајних средстава требало бити реализована испорука свих предвиђених 700 јуница.

Он је истакао да су у току припреме за реализацију сличног пројекта који се односи на Херцеговину.

„Због ограничених средстава нисмо били у могућности да проширимо пројекат и на ситне произвођаче који су изразили интерес да по истом моделу набављају квалитетне приплодне јунице. Ово је један од модела на којем ћемо радити“ , каже Стојановић.

Он је појаснио да су у оквиру  првог контигента  стигле 123 јунице на седам карантинских мјеста, а да се у наредних 15 дана очекује још 250 јуница.

 „Надамо се да ћемо пројекат реализовати до 30. септембра до када је рок да произвођачи могу поднијети захтјев за подстицајна средства. У овој првој испоруци обухваћено је 11 пољопривредних произвођача од Прњавора до Козарске Дубице, а укупно ће 71 фармер бити корисник подстицајних средстава“ , рекао је Стојановић.

Стојановић је прецизирао да у структури финансирања „Млијекопродукт“ учествује са 2.000 КМ по грлу , ресорно министарство 1.500 КМ и око 30 одсто је учешће фармера.

„Средства су нажалост ограничена, интерес је много већи. Фокус смо ставили на робне произвођаче, кооперанте „Млијекопродукта“,  али значајно је да смо сви схватили да је ово борба за сваког пољопривредног произвођача“ , каже Стојановић.

Он је додао да у министарству очекују да у будућности фармери покрену иницијативу  узгоја и снабдјевања јуницама из властитог захвата умјесто увоза.

„Садашњим увозом, односно квалитетним избором родитељских парова очекујемо да имамо јунице из властитог погона. Ко жели континуитет у мљекарству мора имати и властити узгој јуница. Сада смо нажалост принуђени да их увозимо, што није добро, али је најлакши начин да дођемо до нових количина млијека“  , каже Стојановић.

Фармер Златко Јокић каже да је ово изузетна прилика за фармере, али да би више требало радити на подстицању домаћих фармера за производњу расплодних грла, а не да се увозе из иностранства.

Јокић је навео да су се за набавку јуница сименталске расе из Чешке одлучили на основу ранијих искустава.

„ Ишли смо на максимум од 15 грла, која ће  одређени период провести у карантину како би се прилагодили новим условима, а од августа до октобра сва грла би требала почети производити млијеко“ , појаснио је он.

На фарми „Јокић“  мужом 45 до 55 грла обезбјеђују дневну производњу од  око 1.300 литара, док би се од половине септембра захваљујући новим јуницама количина требала повећати до 1.800 литара.

„Наша фарма је у производњи млијека већ 40 година, знамо да постоје успони и падови, али рачунамо да би се након овога требала повећати производња, самим тим и економска добит. Такође, знамо да је један број мањих произвођача сада угасио фарме и зато покушавамо надомјестити производњу млијека која ће недостајати на нашем тржишту“ , каже Јокић.

Данашњој испоруци јуница у Великој Илови присуствовао је и менаџер откупа сировог млијека у „Млијекопродукту“ Владимир Буразор.

Он је  изразио задовољство заједничким пројектом са ресорним министарством набавке јуница за фармере наводећи да је ово једна од активности јачања мљекарског сектора која ће се спроводити у наредном периоду.

 „Сматрамо да ћемо набавком јуница допринијети стабилизацији тржишта млијека и јачању производње на фармама. У складу са потписаним уговором о производњи свака фарма има обавезу да нам испоручи одређену количину млијека, а очекујемо просјечно повећање од око 10 одсто“ , каже он.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
ПРЊАВОР, 8. ЈУНА   - Синоћње невријеме које је захватило општину Прњавор оштетило је три средњенапонска вода због чега је око 3.500 потрошача тренутно без електричне енергије, потврђено је  јутрос ...
Pročitaj
РЕБАЛАНСОМ ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТСКИ ОКВИР УВЕЋАН ЗА 2.660.000 КМ
ПРЊАВОР, 27. ЈУНА    -  Скупштина општине Прњавор усвојила је данас ребаланс буџета за 2022. годину на основу кога је буџетски оквир увећан за 9,57 одсто или 2.660.000 КМ и ...
Pročitaj
ТОМАШ И МЛАДИ ОДБОРНИЦИ ГОВОРИЛИ О ПОЛИТИЧКИМ ИСКУСТВИМА
ПРЊАВОР, 23. МАЈА   - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш и одборници у Скупштини општине Милан Радуловић и Ђорђе Прерадовић данас су на форуму у организацији Омладинског центра Прњавор говорили о ...
Pročitaj
ПЛАСТЕНИЦИ ЗА ШЕСТ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА
ПРЊАВОР, 15. АПРИЛА - Шесторици ратних војних инвалида са подручја општине Прњавор данас су уручени пластеници на трајно кориштење.Предсједник општинског Удружења РВИ Драган Врховац појаснио је да су средства за ...
Pročitaj
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ СЕЛУ
ПРЊАВОР, 20. ЈУЛА   -  Чланови Православне радионице „Наша будућност“ која уназад три године дјелује при Храму у Великој Илови на Смедереву данас су почели са снимањем спота за пјесму коју ...
Pročitaj
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
РЕБАЛАНСОМ ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТСКИ ОКВИР УВЕЋАН ЗА 2.660.000 КМ
ТОМАШ И МЛАДИ ОДБОРНИЦИ ГОВОРИЛИ О ПОЛИТИЧКИМ ИСКУСТВИМА
ПЛАСТЕНИЦИ ЗА ШЕСТ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ
Show Buttons
Hide Buttons