ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ О БАЊАЛУЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ И ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА У БИХ

ПРЊАВОР, 17. ЈУНА /СРНА/ – У прњаворском Центру за културу представљене су монографије о 45 година постојања Универзитета Бањалука и вјерским објектима националних мањина у БиХ.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ. Приликом оснивања у саставу Универзитета су били Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски факултети и три више школе, док данас у свом саставу има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за герентичке ресурсе. Тренутно на Универзитету студира око 15.000  студената из свих крајева Српске, али и из иностранства.

 Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је у изјави Срни да монументално издање штампано поводом јубилеја Универзитета укључује неколико поглавља почевши од историјата оснивања Универзитета 7. новембра 1975. године.

„Прикупљена је значајна архивска грађа, мноштво старих фотографија из тог периода које смо пронашли у разним архивама и на таванима да бисмо добили једно издање које је истовремено модерно у погледу дизајна, а садржи и архивску грађу тако да сви којима се монографија нађе при руци могу да се осврну на прошлост Универзитета, али и виде савремене фотографије како Универзитет изгледа данас, којим ресурсима располаже, шта је кампус који је не само академски центар Бањалуке већ у исто вријеме и простор у којем сви грађани радо бораве и користе за пријатну шетњу“ , каже професор Кесић.

Он је навео да су аутори и главни носиоци рада на монографији проректор за научно-истраживачки рад Мирослав Малиновић и професор Љубиша Прерадовић, али и да је на овом значајном пројекту радило још двадесетак људи.

Професор Љубиша Прерадовић, осим на монографији бањалучког Универзитета радио је као коаутор са Милијаном Окиљ, Мирославом Малиновићем и Горданом Прерадовић и још тридесетак 30 људи и на монографији вјерски објекти националних мањина у БиХ.

Прерадовић је за Срну појаснио да је обухваћено 46 објеката, од којих су поједини представљени и на језику националне мањине којој припадају, па је у монографији заступљено 10 језика, укључујући српски и енглески.

Он је прецизирао да су на једном мјесту представљени историјат свих објеката, подаци о доласку националних мањина од краја 15 вијека до краја Првог свјетског рата када су у таласима долазиле у БиХ, структура становништва у БиХ, укратко су приказани описи пописа од 1851. године до последњег 2013. године, а заступљен је и сегмент који се односи на језике националних мањина, како се и гдје примјењују.

„Ова монографија је значајна и по томе што указује на могућности кориштења вјерских објеката у туристичке сврхе, па је сваки од објеката представљен и координатама и мапом гдје се налази тако да се врло лако може доћи до њега“ , каже Прерадовић.

Он је напоменуо да Прњавор као општина позната и под називом „Мала Европа“  има највише националних мањина, па тиме и припадајућих вјерских објеката.  

Програм представљања монографија у издању Универзитета Бањалука употпунили су ученици Музичке школе „Константин Бабић“ Прњавор.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
ПРЊАВОР, 8. ЈУНА   - Синоћње невријеме које је захватило општину Прњавор оштетило је три средњенапонска вода због чега је око 3.500 потрошача тренутно без електричне енергије, потврђено је  јутрос ...
Pročitaj
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
ПРЊАВОР, 16. АПРИЛА   -  Теквондо савез Републике Српске /ТС РС/ домаћин је завршних припрема бх репрезентације за предстојеће Европско првенство, а данашњи тренинг одржан је у Спортској дворани  у ...
Pročitaj
ДОКТОРИ МЈЕРИЛИ ШЕЋЕР И ПРИТИСАК, МАЛИШАНИ ДИЈЕЛИЛИ ВОЋЕ
ПРЊАВОР, 16. ОКТОБРА  - Доктори породичне медицине Дома здравља Прњавор данас су поводом обиљежавања Свјетског дана здраве исхране на градском тргу бесплатно суграђанима мјерили ниво шећера у крви и крвни ...
Pročitaj
ОИК: ИЗЛАЗНОСТ ДО 11. 00 ЧАСОВА  12,61 ОДСТО
ПРЊАВОР, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - На подручју општине Прњавор до 11.00 часова гласало је  4.943  бирача  или  12,61  одсто од 39. 207 колико их је регистровано на општим изборима, потврђено ...
Pročitaj
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
ПРЊАВОР, 15. АПРИЛА  - Омладинска банка Прњавор уз финансијску подршку Фондације „Мозаик“ и Општине Прњавор ове године подржаће девет пројеката младих  у укупној вриједности 24.000 КМ.Директор програма Омладинске банке Фондације ...
Pročitaj
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
ДОКТОРИ МЈЕРИЛИ ШЕЋЕР И ПРИТИСАК, МАЛИШАНИ ДИЈЕЛИЛИ ВОЋЕ
ОИК: ИЗЛАЗНОСТ ДО 11. 00 ЧАСОВА 12,61
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
Show Buttons
Hide Buttons