ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ О БАЊАЛУЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ И ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА У БИХ

ПРЊАВОР, 17. ЈУНА /СРНА/ – У прњаворском Центру за културу представљене су монографије о 45 година постојања Универзитета Бањалука и вјерским објектима националних мањина у БиХ.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ. Приликом оснивања у саставу Универзитета су били Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски факултети и три више школе, док данас у свом саставу има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за герентичке ресурсе. Тренутно на Универзитету студира око 15.000  студената из свих крајева Српске, али и из иностранства.

 Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је у изјави Срни да монументално издање штампано поводом јубилеја Универзитета укључује неколико поглавља почевши од историјата оснивања Универзитета 7. новембра 1975. године.

„Прикупљена је значајна архивска грађа, мноштво старих фотографија из тог периода које смо пронашли у разним архивама и на таванима да бисмо добили једно издање које је истовремено модерно у погледу дизајна, а садржи и архивску грађу тако да сви којима се монографија нађе при руци могу да се осврну на прошлост Универзитета, али и виде савремене фотографије како Универзитет изгледа данас, којим ресурсима располаже, шта је кампус који је не само академски центар Бањалуке већ у исто вријеме и простор у којем сви грађани радо бораве и користе за пријатну шетњу“ , каже професор Кесић.

Он је навео да су аутори и главни носиоци рада на монографији проректор за научно-истраживачки рад Мирослав Малиновић и професор Љубиша Прерадовић, али и да је на овом значајном пројекту радило још двадесетак људи.

Професор Љубиша Прерадовић, осим на монографији бањалучког Универзитета радио је као коаутор са Милијаном Окиљ, Мирославом Малиновићем и Горданом Прерадовић и још тридесетак 30 људи и на монографији вјерски објекти националних мањина у БиХ.

Прерадовић је за Срну појаснио да је обухваћено 46 објеката, од којих су поједини представљени и на језику националне мањине којој припадају, па је у монографији заступљено 10 језика, укључујући српски и енглески.

Он је прецизирао да су на једном мјесту представљени историјат свих објеката, подаци о доласку националних мањина од краја 15 вијека до краја Првог свјетског рата када су у таласима долазиле у БиХ, структура становништва у БиХ, укратко су приказани описи пописа од 1851. године до последњег 2013. године, а заступљен је и сегмент који се односи на језике националних мањина, како се и гдје примјењују.

„Ова монографија је значајна и по томе што указује на могућности кориштења вјерских објеката у туристичке сврхе, па је сваки од објеката представљен и координатама и мапом гдје се налази тако да се врло лако може доћи до њега“ , каже Прерадовић.

Он је напоменуо да Прњавор као општина позната и под називом „Мала Европа“  има највише националних мањина, па тиме и припадајућих вјерских објеката.  

Програм представљања монографија у издању Универзитета Бањалука употпунили су ученици Музичке школе „Константин Бабић“ Прњавор.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ДВА НОВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА
ПРЊАВОР, 7. ЈУЛА  -  Дом здравља у Прњавору добио је два нова санитетска возила, чија је вриједност виша од 180.000 КМ.  Директор ове здравствене установе Бојан Суботић појаснио је да ...
Pročitaj
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
ПРЊАВОР, 9. МАЈА  - Општинска организација СУБНОР-а Прњавор обиљежила је Дан побједе над фашизмом полагањем вијенаца код спомен- биста четири народна хероја НОР-а са подручја општине Прњавор, спомен-обиљежја палим борцима ...
Pročitaj
УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИЛИ 14 ПОСЛОВНИХ  ИДЕЈА НА САЈМУ ПРЕДУЗЕЋА ЗА ВЈЕЖБУ
ПРЊАВОР, 29. АПРИЛА   - Ученици Центра средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор на данашњем Сајму предузећа за вјежбу у овој школи представили су се са 14 пословних идеја о оснивању и ...
Pročitaj
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
ПРЊАВОР, 15. АПРИЛА  - Омладинска банка Прњавор уз финансијску подршку Фондације „Мозаик“ и Општине Прњавор ове године подржаће девет пројеката младих  у укупној вриједности 24.000 КМ.Директор програма Омладинске банке Фондације ...
Pročitaj
РЕГИОНАЛНИ САЈАМ 19. И 20. МАЈА УЗ УЧЕШЋЕ СТОТИЊАК ИЗЛАГАЧА
ПРЊАВОР, 16. МАЈА  -  У Прњавору ће се 19. и 20. маја одржати Регионални сajам приврeдe, пoљoприврeдe и туризмa на којем се очекује ушеће oкo 100 излaгaчa из свих зeмaљa ...
Pročitaj
ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ДВА НОВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
УЧЕНИЦИ ПРЕДСТАВИЛИ 14 ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА НА САЈМУ
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
РЕГИОНАЛНИ САЈАМ 19. И 20. МАЈА УЗ УЧЕШЋЕ
Show Buttons
Hide Buttons