ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ О БАЊАЛУЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ И ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА У БИХ

ПРЊАВОР, 17. ЈУНА /СРНА/ – У прњаворском Центру за културу представљене су монографије о 45 година постојања Универзитета Бањалука и вјерским објектима националних мањина у БиХ.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ. Приликом оснивања у саставу Универзитета су били Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски факултети и три више школе, док данас у свом саставу има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за герентичке ресурсе. Тренутно на Универзитету студира око 15.000  студената из свих крајева Српске, али и из иностранства.

 Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је у изјави Срни да монументално издање штампано поводом јубилеја Универзитета укључује неколико поглавља почевши од историјата оснивања Универзитета 7. новембра 1975. године.

„Прикупљена је значајна архивска грађа, мноштво старих фотографија из тог периода које смо пронашли у разним архивама и на таванима да бисмо добили једно издање које је истовремено модерно у погледу дизајна, а садржи и архивску грађу тако да сви којима се монографија нађе при руци могу да се осврну на прошлост Универзитета, али и виде савремене фотографије како Универзитет изгледа данас, којим ресурсима располаже, шта је кампус који је не само академски центар Бањалуке већ у исто вријеме и простор у којем сви грађани радо бораве и користе за пријатну шетњу“ , каже професор Кесић.

Он је навео да су аутори и главни носиоци рада на монографији проректор за научно-истраживачки рад Мирослав Малиновић и професор Љубиша Прерадовић, али и да је на овом значајном пројекту радило још двадесетак људи.

Професор Љубиша Прерадовић, осим на монографији бањалучког Универзитета радио је као коаутор са Милијаном Окиљ, Мирославом Малиновићем и Горданом Прерадовић и још тридесетак 30 људи и на монографији вјерски објекти националних мањина у БиХ.

Прерадовић је за Срну појаснио да је обухваћено 46 објеката, од којих су поједини представљени и на језику националне мањине којој припадају, па је у монографији заступљено 10 језика, укључујући српски и енглески.

Он је прецизирао да су на једном мјесту представљени историјат свих објеката, подаци о доласку националних мањина од краја 15 вијека до краја Првог свјетског рата када су у таласима долазиле у БиХ, структура становништва у БиХ, укратко су приказани описи пописа од 1851. године до последњег 2013. године, а заступљен је и сегмент који се односи на језике националних мањина, како се и гдје примјењују.

„Ова монографија је значајна и по томе што указује на могућности кориштења вјерских објеката у туристичке сврхе, па је сваки од објеката представљен и координатама и мапом гдје се налази тако да се врло лако може доћи до њега“ , каже Прерадовић.

Он је напоменуо да Прњавор као општина позната и под називом „Мала Европа“  има највише националних мањина, па тиме и припадајућих вјерских објеката.  

Програм представљања монографија у издању Универзитета Бањалука употпунили су ученици Музичке школе „Константин Бабић“ Прњавор.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПРАЗНИК ЉУБАВИ И ПРАШТАЊА
ПРЊАВОР, 24. АПРИЛА   - Светим литургијама којима је присуствовао велики број вјерника у православним храмовима на подручју општине Прњавор почело је обиљежавање највећег хришћанског празника -Васкрса.Протојереј ставрофор Душко Дринић каже ...
Pročitaj
ПРИЈЕМ ЗА ЈЕЛЕНУ ГАЈИЋ СЕНИОРСКУ РЕКОРДЕРКУ СРПСКЕ
ПРЊАВОР,6. МАЈА  - Начелник општине Дарко Томаш уприличио је пријем за атлетичарку Јелену Гајић из Прњавора која је прије неколико дана на Међународном атлетском митингу у Бару оборила сениорски рекорд ...
Pročitaj
У НЕДЈЕЉУ БОГАТ КУЛТУРНО – ЗАБАВНИ ПРОГРАМ
ПРЊАВОР, 21.АПРИЛА   - Општина Прњавор, Центар за културу и Српско просвјетно и културно друштво /СПКД / „Просвјета“ у недјељу, 24. априла организују 21. Васкршњу манифестацију.Културно – умјетнички програм којим ...
Pročitaj
ЦСШ: МАРИНА ПЕТРОВИЋ И  ЈАСМИНА ХАЛИЛИЋ УЧЕНИЦЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ
ПРЊАВОР, 15.ЈУНА   - Центар средњих школа /ЦСШ/ „Иво Андрић“ Прњавор уприличио је данас у Дому културе  свечану подјелу диплома за 185 матураната, а проглашени су и ученици генерације трећег ...
Pročitaj
ЈОВАНА И КРИСТИНА СЕНИОРСКЕ ПРВАКИЊЕ
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА  - Дванестогодишња Јована Радуловић, чланица Атлетског клуба /АК/ "Прњавор"направила је нови спортски подвиг освојивши прво мјесто у главној сениорској трци на 5.000 метара у Модричи. Тренер клуба ...
Pročitaj
ПРАЗНИК ЉУБАВИ И ПРАШТАЊА
ПРИЈЕМ ЗА ЈЕЛЕНУ ГАЈИЋ СЕНИОРСКУ РЕКОРДЕРКУ СРПСКЕ
У НЕДЈЕЉУ БОГАТ КУЛТУРНО – ЗАБАВНИ ПРОГРАМ
ЦСШ: МАРИНА ПЕТРОВИЋ И ЈАСМИНА ХАЛИЛИЋ УЧЕНИЦЕ
ЈОВАНА И КРИСТИНА СЕНИОРСКЕ ПРВАКИЊЕ
Show Buttons
Hide Buttons