ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ О БАЊАЛУЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ И ВЈЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА У БИХ

ПРЊАВОР, 17. ЈУНА /СРНА/ – У прњаворском Центру за културу представљене су монографије о 45 година постојања Универзитета Бањалука и вјерским објектима националних мањина у БиХ.

Универзитет у Бањалуци је водећа високошколска научно-образовна институција у Републици Српској и други по величини универзитет у БиХ. Приликом оснивања у саставу Универзитета су били Електротехнички, Технолошки, Машински, Правни и Економски факултети и три више школе, док данас у свом саставу има 16 факултета, Академију умјетности и Институт за герентичке ресурсе. Тренутно на Универзитету студира око 15.000  студената из свих крајева Српске, али и из иностранства.

 Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је у изјави Срни да монументално издање штампано поводом јубилеја Универзитета укључује неколико поглавља почевши од историјата оснивања Универзитета 7. новембра 1975. године.

„Прикупљена је значајна архивска грађа, мноштво старих фотографија из тог периода које смо пронашли у разним архивама и на таванима да бисмо добили једно издање које је истовремено модерно у погледу дизајна, а садржи и архивску грађу тако да сви којима се монографија нађе при руци могу да се осврну на прошлост Универзитета, али и виде савремене фотографије како Универзитет изгледа данас, којим ресурсима располаже, шта је кампус који је не само академски центар Бањалуке већ у исто вријеме и простор у којем сви грађани радо бораве и користе за пријатну шетњу“ , каже професор Кесић.

Он је навео да су аутори и главни носиоци рада на монографији проректор за научно-истраживачки рад Мирослав Малиновић и професор Љубиша Прерадовић, али и да је на овом значајном пројекту радило још двадесетак људи.

Професор Љубиша Прерадовић, осим на монографији бањалучког Универзитета радио је као коаутор са Милијаном Окиљ, Мирославом Малиновићем и Горданом Прерадовић и још тридесетак 30 људи и на монографији вјерски објекти националних мањина у БиХ.

Прерадовић је за Срну појаснио да је обухваћено 46 објеката, од којих су поједини представљени и на језику националне мањине којој припадају, па је у монографији заступљено 10 језика, укључујући српски и енглески.

Он је прецизирао да су на једном мјесту представљени историјат свих објеката, подаци о доласку националних мањина од краја 15 вијека до краја Првог свјетског рата када су у таласима долазиле у БиХ, структура становништва у БиХ, укратко су приказани описи пописа од 1851. године до последњег 2013. године, а заступљен је и сегмент који се односи на језике националних мањина, како се и гдје примјењују.

„Ова монографија је значајна и по томе што указује на могућности кориштења вјерских објеката у туристичке сврхе, па је сваки од објеката представљен и координатама и мапом гдје се налази тако да се врло лако може доћи до њега“ , каже Прерадовић.

Он је напоменуо да Прњавор као општина позната и под називом „Мала Европа“  има највише националних мањина, па тиме и припадајућих вјерских објеката.  

Програм представљања монографија у издању Универзитета Бањалука употпунили су ученици Музичке школе „Константин Бабић“ Прњавор.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПРЊАВОР ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДАН ПАРК, ШТРПЦИ ВОДОВОД
ПРЊАВОР, 5. ЈУЛА  -  У Прњавору је данас потписан уговор о изградњи новог градског парка у Улици Вељка Миланковића и пројекта водоснабдјевања у Штрпцима.Уговор су потписали начелник општине Прњавор Дарко Томаш ...
Pročitaj
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ  41, 59  ОДСТО
ПРЊАВОР, 2. ОКТОБРА /СРНА/  - Излазност на општим изборима на подручју општине Прњавор је 41,59 одсто или 16.307 бирача од  регистрованих 39. 207,  потврђено је Срни из Општинске изборне комисије ...
Pročitaj
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ПРЊАВОР, 13. МАЈА  - Ученици и наставно особље Основне школе „Бранко Ћопић“ Прњавор низом креативних и забавних активности обиљежили  су Дан школе.Пригодан програм  у којем су учествовале све школске секције ...
Pročitaj
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ СЕЛУ
ПРЊАВОР, 20. ЈУЛА   -  Чланови Православне радионице „Наша будућност“ која уназад три године дјелује при Храму у Великој Илови на Смедереву данас су почели са снимањем спота за пјесму коју ...
Pročitaj
ОДРЖАН ДЈЕЧИЈИ МАСКЕНБАЛ
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА   - У Прњавору је у организацији Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/  „Просвјета“ одржан маскенбал за дјецу.Малишани из свих прњаворских вртића и ученици појединих одјељења ...
Pročitaj
ПРЊАВОР ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДАН ПАРК, ШТРПЦИ ВОДОВОД
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ 41, 59
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ
ОДРЖАН ДЈЕЧИЈИ МАСКЕНБАЛ
Show Buttons
Hide Buttons